Tuftad Ullmatta – Det Bekvämaste Ullmattavalet Någonsin

Home Improvement

Ullmattor är allmänt eftersökta runt om i världen. Även om det är lättare att göra mattor nu, var det inte det då de nomadiska och tidiga civilisationerna började göra eller väva mattor. Låt oss lära oss hur tuftade ullmattor blev en bekvämlighet.

Hur Man Gör en  Hand Tuftad Ullmatta

Att göra en tuftad ullmatta, som är gjord för hand, är en invecklad, tidskrävande process, varför dessa också är gjorda på speciella önskemål hos olika matbutiker. Generellt, före vävning, utarbetas en design som läggs ut på en stencil. Denna stencilram av den färdiga konstruktionen används sedan som en bas för att starta tuftingprocessen där hantverkare använder en tuftingpistol för att föra garnet genom tygbasen. Denna tufting fortsätter som en horisontell process där du kan se garnslingor på fram och baksidan av vävbasen. När tuftingprocessen är klar ska dessa slingor säkras för att hålla den tuftade delen eller säga den främre delen intakt och konsolidera sitt utrymme. Basen av tyget fixeras därefter ytterligare med ett latexlock och säkras eller sys runt kanterna. Du skulle märka att de främre looparna har bildat en mysig hög av garn som ger den bra höjd eller tjocklek. Den slutliga efterbehandlingen ges till slingorna i varje ände, precis som det är gjort för andra handknutna mattor.

Tack vare tuftingpistolen och att det är väldigt lätt att avsluta processen tar tuftade ullmattor inte upp så mycket tid som att väva eller slutföra en vanlig matta. Dessa mattor är lätta att göra, de håller längre, har högre höjd och finns även i olika storlekar på olika mattor på nätet.

Den bästa delen? Dessa tuftade ullmattor finns också tillgängliga för mer praktisk prissättning än många andra ullmattsorter på marknaden.

 Viss Historia

Du bör inte vara förvånad att höra när vi säger att tuftade ullmattor traditionellt användes som ett plagg för att hålla värmen. Tuftad ullduk användes också för att göra vantar och andra isolerande inducerande kläder.

Tuftingmetodik var tydligen lättare att genomföra eftersom det är mycket kostnadseffektivt. Det krävde begränsad ansträngning jämfört med de traditionella mattorna och var allmänt populär som vinter eller högre terrängplagg. Tuftingprocessen involverade helt enkelt att köra garnet genom tyget i en slinga som lämnar loops på baksidan av tyget. Detta anses vara en av de enklaste typerna av vävning. När loopingen är klar säkras garnet eller i princip slingorna genom att klippa dem genom att sy en bit tyg över basen eller lägga latex för en tilltalande slutbehandling.

Annorlunda Från Handvävd

Medan det är lätt att förvirra de två, borde du som en medveten köpare veta att en hand-tuftad matta är definitivt annorlunda än en handvävd matta. Medan en handvävd matta kräver att man knyter olika bitar av ullgarn tillsammans för att skapa en matta, görs tuftad ullmatta genom att slinga ullgarn genom tyget enligt designmönstren. Dessa tillverkas allmänt i fabriker nu och är lätt tillgängliga online. Du kan kolla in de största mattbutikerna som TrendCarpet för traditionella ullmattor av alla slag.