Matto – Turhake vai Hyödyllinen Investointi?

Home Improvement

Suunnitteletko maton ostamista? Tai oletko päättänyt investoida mattoon, mutta et osaa valita sopivaa? Me olemme valmiit auttamaan! Lue tämä artikkeli ja tee päätös, jota et tule katumaan. 

Monille ihmisille matot ovat vain sisustuselementti. Eivätkä he tietenkään ole väärässä. Matot TrendCarpet-kaupasta tuovat kotiisi autenttisen ja rauhoittavan tyylin. Voit valita matot joko käytäviin tai makuuhuoneeseesi. Joka tapauksessa matot tuntuvat lämpimiltä ja kutsuvilta. Esteettisyyden lisäksi matot tunnetaan monista muista hyödyistä. 

Idea mattoon investoinnista saattaa kuulostaa absurdilta ja kalliilta. Useimmat ihmiset miettivät: Mitä hyötyä on ostaa kaunis taideteos, jos sen yllä joka tapauksessa kävellään? 

Usko tai älä! Vuonna 2013 Sothebyn huutokaupassa matto myytiin ennätyksellisellä 33,8 miljoonan hinnalla. Maton uskottiin olevan 1600-luvun Kerman-matto, jonka punaisen pohjan kirjailuun oli käytetty muinaista vaasitekniikkaa.

Mitä kauemmas mattojen historiassa mennään, sitä kalliimpia matotkin ovat. Maat, joita pidetään kauniiden ja taiteellisten käsin valmistettujen mattojen tekemisen mestareina, ovat Irani, Kiina, Turkki, Afganistan ja Intia.  

Kuten jokainen hiilenpala ei muutu timantiksi, ei jokainen mattokaan ole investoinnin arvoinen. Eli investoidessasi mattoon, joka ei ole minkään arvoinen, kulutat vain investointisi turhaan. 

Nyt herää kysymys, millaiseen mattoon voit investoida? Kuinka löydät investoinnin arvoisen maton? 

  • Vanha voi olla kultaa!

Kyllä, vanhat ja historiaa nähneet matot ovat haluttua tavaraa ja siksi investoinnin arvoisia. Nämä matot voivat hinnoiltaan vaihdella tuhansista miljooniin ja niiden uudelleen myynnin hinta saattaa tulevaisuudessa hypätä jopa tuplaksi siitä. 

Yleinen kysymys, joka nousee on – Miksi investoisin vanhaan matto uuden sijasta? 

Kriittinen ero mattojen välillä on niiden valmistukseen käytetty tekniikka. Nykyajan matonkudontakoneet valmistavat tuhansia mattoja päivässä, mutta ennen kutojat tekivät samaa mattoa käsin ja useiden päivien ajan. 

Tekijöiden intohimo ja luovuus näkyvät heidän tekemissään matoissa. 

Mattojen iät voi jakaa esimerkiksi näin – uudet matot (20-25 vuotta vanhoja), vanhat matot (30-50 vuotta vanhoja), melkein antiikkiset (50-100 vuotta vanhoja) ja antiikki matot (yli 100 vuotta vanhoja) Jos olet ensikertalainen mattoa ostamassa, mitä vanhempi sen parempi. 

  1. Alkuperä!

Olemme jo maininneet joitakin tunnetuista mattoja valmistavista maista. Näissä maissa valmistetuista matoista Iranin kaupungeissa Isfahan, Tabriz, Nain ja Kashan valmistetut matot ovat kalleimpia. 

Mutta tuulin suhteen, persialaiset matot ovat suosituimpia. Persialaiset matot myydään monissa eri kuvioissa, kuten kukkakuvioissa. Kuvioinnit ja värit jokaisessa persialaisessa matossa luovat “sormenjäljen”, joka kertoo nöyrän tarinan alkuperästään ja perinnöstä. 

  1. Tehdyt kuviot

Joko tasaisen kudottu tai päällekkäin aseteltu. Tärkeimmät tavat erotella matot toisistaan ovat niiden loimet, jotka kulkevat mattoa pitkin pitkittäissuunnassa, sekä kuteet, jotka kulkevat maton lävitse poikittain loimien alitse ja ylitse. 

Nämä kaksi luovat maton pohjan. 

Alla joitakin faktoja, joiden avulla tunnistat aidon maton huijauksesta. 

  1. Aito ikääntyminen: Jotkut saattaa yrittää huijata sinua happopesulla, joka on väärennetyn ikääntymisen perustekniikka. Pidä mielessä, että tämä prosessi saa tekokuituisen maton menettämään värinsä. 

Aito matto ei koskaan menetä kirkkaita värejään, edes sadan vuoden kuluessa. 

  1. Solmujen määrä: Pidä aina silmällä solmujen määrää – yksittäiset ja kaksinkertaiset solmut ovat yleisempiä tekniikoita. Kaksoissolmut ovat parempia, koska ne kestävät kulutusta kauemmin. 
  2. Tarkista levittämällä matto: Tarkasta solmujen välimatkat, kuopat, suoruus ja epätasaisuus asettamalla matto tasaiselle pinnalle. 

Toistamme taas, että tämä on vain lyhyt lista täydellisen maton löytämiseen investointia varten. Silti investoinnin arvoisen maton löytäminen saattaa tuntua liian suurelta urakalta. Suosittelemme siis, että hankit kangaspuilla tehdyn maton, jos et halua investoida liikaa rahaa.